2013-11-06 14:13:10 PREHRANA UČENIKA KOJI NISU U PRODUŽENOM BORAVKU Na zahtjevu prema Gradskom uredu o mogućnostima organiziranja prehrane za učenike koji nisu u produženom boravku došlo je danas njihovo očitovanje : Program javnih potreba u osnovnom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2013. godinu (Sužbeni glasnik Grada Zagreba od 18./12 i 16./13. ) osigurana su sredstva za sufinanciranje prehrane učenika o osnovnim školama. Sukladno tim kriterijima koji su sastavni dio tog Programa stoji da su škole dužne organizirati prehranu (tri obroka ) samo za učenike u skupinama produženog boravka. Za učenike izvan produženog boravka škola može organizirati konzumaciju ručka ako zadovoljava sve prostorne i materijalne uvjete, ako ima odgovarajuću kuhinjsku opremu i opremu za serviranje hrane, te ako ima dovoljan broj zaposlenika . Iako razumijemo potrebu i zahtjeve roditelja za organiziranjem prehrane za učenike izvan produženog boravka, ističemo da je škola ne može organizirati sve dok se ne steknu potrebni uvjeti prema gore navedenim uvjetima. S poštovanjem Pročelnik Ivica Lovrić Proučavajući malo tu problematiku uvidio sam slijedeće : U kolektivnom ugovoru od 29.4.2011. za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama u članku 16. (kuharica ) (1) kuharica obavlja poslove pripreme kuhanja obroka (ručak) i to najmanje 70 u obliku toplog obroka, odnosno najmanje 270 mliječnih obroka / užine u obliku hladnog obroka dnevno. (2) na svakih dodatnih 70 objeda /ručak odnosno 270 mliječnih obroka dnevno utvrđuje se novi izvršitelj. Temeljem mišljenja Gradskog Ureda za odgoj i obrazovanje Zagreb, te čl. 16 T.K.U . u našoj školi nisu stečeni uvjeti za dodatno organiziranje konzumacije objeda /ručka. Obrazloženje: škola nema sve prostorne i materijalne uvjete, također nemamo ni odgovarajuću kuhinjsku opremu i opremu za serviranje hrane, ( Zakon o hrani 46/07 ) članak 52. , te nemamo niti dovoljan broj zaposlenika , prema kriteriju T.K.U. trebali bi imati minimum 3 zaposlenika za sadašnje stanje broja objeda /ručka , a imamo ih samo dva. Ako bi se broj objeda povećao sa sadašnjih 160 sa dodatnih cca 150 tebali bismoi imati pet zaposlenih u kuhinji. S poštovanjem Ravnatelj: Grbac Marijan |
Osnovna škola Bartola Kašića Zagreb |