2013-11-06 14:13:10

PREHRANA UČENIKA KOJI NISU U PRODUŽENOM BORAVKU

                 Na zahtjevu prema Gradskom uredu o mogućnostima organiziranja prehrane za učenike koji nisu u produženom boravku došlo je danas njihovo očitovanje :

                 Program javnih potreba u osnovnom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2013. godinu (Sužbeni glasnik Grada Zagreba od 18./12 i 16./13. ) osigurana su sredstva za sufinanciranje prehrane učenika o osnovnim školama.

                 Sukladno tim kriterijima koji su sastavni dio tog Programa stoji da su škole dužne organizirati prehranu (tri obroka )  samo  za učenike u skupinama produženog boravka.

Za učenike izvan produženog boravka škola može organizirati konzumaciju ručka ako zadovoljava sve prostorne i materijalne uvjete, ako ima odgovarajuću kuhinjsku opremu i opremu za serviranje hrane, te ako ima dovoljan broj zaposlenika .

Iako razumijemo potrebu i zahtjeve roditelja za organiziranjem prehrane za učenike izvan produženog boravka, ističemo da je škola ne može organizirati sve dok se ne steknu potrebni uvjeti prema gore navedenim uvjetima.

S poštovanjem                                                                                         Pročelnik                                                                                           Ivica Lovrić

Proučavajući malo tu problematiku uvidio sam slijedeće :

       U kolektivnom ugovoru od 29.4.2011. za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama

u članku 16.  (kuharica )

       (1) kuharica obavlja poslove pripreme kuhanja obroka (ručak) i to najmanje 70 u obliku toplog obroka, odnosno najmanje 270 mliječnih obroka / užine u obliku hladnog obroka dnevno.

       (2) na svakih dodatnih 70 objeda /ručak odnosno 270 mliječnih obroka dnevno utvrđuje se novi izvršitelj.

        Temeljem mišljenja Gradskog Ureda za odgoj i obrazovanje Zagreb, te čl. 16 T.K.U . u našoj školi nisu stečeni uvjeti za dodatno organiziranje konzumacije objeda /ručka.

        Obrazloženje: škola nema sve prostorne i materijalne uvjete, također nemamo ni odgovarajuću kuhinjsku opremu i opremu za serviranje hrane, ( Zakon o hrani 46/07 ) članak 52. , te nemamo niti dovoljan broj zaposlenika ,  prema kriteriju T.K.U. trebali bi imati minimum 3  zaposlenika za sadašnje stanje  broja objeda /ručka , a imamo ih samo dva.

Ako bi se broj objeda povećao sa sadašnjih 160  sa dodatnih cca 150 tebali bismoi imati pet zaposlenih u kuhinji.

S poštovanjem                                                                                          Ravnatelj:                                                                                                                  Grbac Marijan


Osnovna škola Bartola Kašića Zagreb